The St Peter's Centre Project

A new beginning for this historic church building

Many houses, gardens and even people nowadays are made over and our church buildings are no exception.  St. Peters is central to the Golden Valley, where there is a great need for a suitable venue enabling community needs such as advice on health issues,  for young families, parenting skill classes;  a base for such  facilities as Citizens advice, politicians/councillors surgery and potential for many other things or events for young and old alike.  We were initially approached by EYES (Early Years and Extended Services) in 2006 who recognised that  St. Peters was the largest available space in the Golden Valley enabling children's services to be delivered from the church.  The plans included the local library service to be  housed in the bell ringing chamber, which is also part of our refurbishment giving a comfortable seated area which will lead off from the mezzanine gallery, and a rural arts centre where we can show films and have art exhibitions and more music events.

Taking the church back to its roots, when it had a combined use of worship and  a variety of community activities,  is not only an exciting time for us all, enabling the church to be the very centre of  village life, but one which we feel is very much led by God.   That first approach during the summer of 2006 to consider  these plans seems very distant now but after many meetings, planning and much prayer,  backed up by the support of  our Diocese, PCC members and most of the local community, it has now becoming a reality. After initial work by archaeologists, the main work was underway through 2009, with the first service in the facility being the Christmas carol service that year.

Archaeology report

There is a close family feel amongst our church members who enjoy a variety of services, a closeness also shared with many villagers who may not always attend our regular services, but do in fact share St. Peters  church as a place of quiet, meditation, renewal, prayer, or even meeting place,  some making almost daily visits en route to or from the village shop.so perhaps they are even more regular than the regulars!

We believe all this has been totally led by God and continue in his strength to carry out his work enabling the centre of the village to emerge revitalised and renewed.  As you finish reading this article, please hold us in your prayers too as we hold you in our prayers.

Here are some photos of the project:

 


The church interior looking East before the project began

St Peter's in Winter
 

The Font
 

Lifting one of the radiators

 

Members of Enviroability who worked on renewing the pews for sale  

The pews, half of them ready for work to be started on them
 

A pew being renewed, with Dusty the little dog reviewing the scene
 

The nave with no floor looking towards the sanctuary

A corner of the nave getting back to where the Victorian archaeologists dug


The finished product

Refurbished St Peter's looking East



The nave in conference-style mode

These three images courtesy of Communion Architects and Infinity Unlimited 



The West end showing the kitchen below with gallery above
 

The vestry under the tower

The chancel looking West towards the nave and the gallery

The library in the bell tower

 

"Inspire" cafe

You can see the full detail of activities at St Peter's Centre on their website, at www.stpeterscentre.org

 

Peterchurch main page        Wye Dore home page